Zadáno

Bakalářská práce č. 1 - 2024/2025

Zadání pro studijní obor: Informatika

Název: Využití možností umělé inteligence pro zpracování samostatných prací z předmětu KIV/OKS

Motivace:
Od akademického roku 2024/25 budou studenti v předmětu KIV/OKS testovat svůj softwarový projekt vyvíjený v paralelně běžícím předmětu KIV/WEB. To znamená, že každý student bude mít svoji vytvářenou individuální aplikaci a v návaznosti na ní tudíž i personalizované testy (dále "úlohy") v KIV/OKS.
Úlohy v KIV/OKS jsou rozloženy do deseti postupně navazujících činností, které budou studenti plnit, samozřejmě s již zmíněnými personalizovanými odlišnostmi. Pro všechny úlohy již existuje určitá forma vzorového řešení.

Cílem tohoto spojení prací z obou předmětů je přiblížení výuky k praktickým dovednostem a postupům běžně užívaným v současném SW průmyslu. Dále by to mělo být pro studenty i prakticky ověřené poznání, že včasné testování zrychluje vývoj a zkvalitňuje výsledký produkt.

Studenti budou svoje úlohy z KIV/OKS i vytvářenou webovou aplikaci z KIV/WEB odevzdávat do jednotného předpřipraveného prostředí na školním GitLabu. A pro svoji práci budou využívat již předpřipravený technologický stack, který je postaven na využití Dockeru. Tím bude zaručena jednotnost všech používaných nástrojů.
Stejně tak bude jednotné i automatické publikování výsledků, které využívá možností CI/CD GitLabu a návazného Kubernetes.

Ačkoliv jsou úlohy v KIV/OKS personalizované, z důvodu poloautomatické kontroly musejí studenti při zpracování svých úloh dodržet jednotné formáty úloh. Ty jsou popsané v zadáních úloh a studentům jsou volně přístupná i jednotlivá vzorová řešení, kterými se mohou inspirovat.

Všechny tyto informace, které mají studenti k dispozici, jsou pro ně dostatečně dobrými vodítky pro vypracování vlastních verzí úloh. Tato vodítka ale mohou být natolik informativní, že podle nich by mohla úlohu buď zcela nebo z velké míry vyřešit i vhodně použitá umělá inteligence.

Cílem bakalářské práce je ověřit, do jaké míry mohou současné systémy umělé inteligence zadané úlohy řešit, případně i zcela vyřešit.
Výsledek práce bude použit jako jeden z prakticky ověřených podkladů pro seriózní diskuzi nad možnými směry současného informatického vzdělávání.

Jedná se o velmi netradiční bakalářskou práci, která vyžaduje zvýšenou míru ochoty k experimentování, přičemž výsledek nemusí být zaručen. A je třeba dodat, že výsledek je i časově proměnlivý.

Zadání:

  1. Seznamte se...
  2. Navrhněte...
  3. Realizujte...
  4. Vytvořenou aplikaci ověřte...

Cílový operační systém: není podstatný

Jazyk a technologie: Bude se ověřovat již existující Php aplikace, takže Php a na něj navázané technologie. Další předpokládaný jazyk je Python. Technologie XML, HTML, JSON, Robot Framework, ...

Charakter práce: Experimentální. Práci je možné zpracovávat na domácím PC.

Vhodné pro: Student se zálibou v experimentování s důrazem na pečlivost průběžného zaznamenávání dosažených výsledků.

Bakalář: Miroslav Černý


Poslední změna: 17. 5. 2024
Pavel Herout